Blogg nr.1119 – 24.05.2024 – Dagens dont og «feriemodus». Tanketomt`a med «flåtte» råd.

Feriemodus ... 💓

 Dagens dont og «feriemodus»

Allerede fredag gitt … uka flyr avgårde den. Vært ei hyggelig uke da, med Pinsedag, klasselunsj og mye hygge. 😊

Litt regn i dag, men kun det vi kaller «duskeregn», på ettermiddagen titta sola fram også.

 

På vei til Chateauet kjørte vi gjennom by`n... SÅ mye trafikk a gitt.
Godt med rundkjøringer!!!

Vi hadde bestemt at vi skulle dra på «hytta» i dag, du veit til Chateauet vårt. Da blir det pakking av klær og toalettartikler, mat og drikke. Ja, vi måtte sågar innom butikken for å handle med oss litt også. Det endte jo med «litt mye» da … Gubbelille lurte på hvor mange som skulle komme på besøk denne helga, og jeg tror han endte opp med 12 stykk … altså etter matinnkjøpet å dømme! 😉 Ha`kke innvitertt no`n jei … men hadde vært skikkelig koselig med besøk da. 😊

Vi har i alle fall mat vi kan grille, men ikke til 12 pers da, han tar i litt han dærre Gubbelile. 😉

Nei da ... ikke SÅ mange denna gangen  .... 
 

Da vi kom til Chateauet måtte vi begynne med å rydde INN igjen på terrassen. Etter all jobbinga med å beise, for da måtte de ta å sette alt UT på bakken her, nå måtte det inn igjen.

I og med at det duskregna litt, så bare fikk vi satt inn alt der det sto før, så får vi se litt på plasseringa seinere. Vi skal nok få det til serru. 😊

 

Vi får jobbe på, ikke bare kose vårs ...

Når jeg kommer hit til campen får jeg feriefølelse med en gang jeg. Sjokker rett inn i feriemodus. 😊 Deilig. Lave skuldre, avslappa, nyter utsikta og været, for det ble jo flott etter den lille regnskura.


Gubbelille fikk tatt bilde av en gjeng med ender som svømte rett utenfor «hytta» her. Sånt skaper feriestemning asså, deilig det når man er pensjonist og egentlig har «ferie» støtt.

I love the Chateau, the little tiny home, by the lake! 💖

 

Andemoro på Eikern! 


Tanketomt`a med «flåtte» råd

Jeg har nok delt noen råd om Flått før også, men den er jo like aktuell nå som før, så her kommer noen igjen. Noe av det jeg TRODDE om Flått er visst bare myter også … ja, ja, man lærer så lenge man lever ….

 

FLÅTT:

Det enkle trikset alle bør vite om: Dette skal du gjøre når du oppdager en flått på kroppen

 

Det er ofte, og også nå for tiden, mye snakk om flått, økt flåttfare, nye typer flått og ukjente smittetyper. Ingen liker flått, men nå om sommeren er det kanskje ekstra fort gjort at vi faktisk blir bitt. Dette blant annet fordi vi oppholder oss mye mer utendørs, kanskje er vi også mer i skogen?

 

I denne høysesongen for flått har vi gjort vårt beste for å informere om hvordan du og din familie kan beskytte dere mot de små krypene, som jo dessverre er et lite sikkert sommertegn som sol, bading og is i varmen.

 

Men hvor forberedt du enn er, så kan du aldri være helt sikker. Med det sagt, tenkte jeg nå å komme noen viktige og gode tips som du bør ta til deg. Du får vite både hva du burde gjøre og hva du absolutt ikke burde gjøre hvis du oppdager en flått på kroppen i løpet av sommeren.

 

Les gjerne gjennom det som står nedenfor og føl deg fri til å deretter dele dette videre slik at også dine venner på Facebook kan være forberedt dersom flåttbitt skulle bli et faktum.Tro meg, ingen vil google etter denne typen informasjon ETTER at flåtten har bitt seg fast og begynt å gjøre det hjemmekoselig i huden din!

 

Beskytt deg mot flått

Vi har også tidligere fortalt litt om hva man kan gjøre for å beskytte seg selv.  Det gjelder derfor å ha forberedt seg før man tar turen ut i naturen i sommer.

 

For å beskytte seg på best mulig måte er det smart å ha på seg heldekkende klær, det er også slik at mørke klær tiltrekker seg færre flått. Tenk også på at du skal unngå å gå i høyt gress eller lignende, spesielt der det er fuktig, og når du kommer inn fra en tur skal du alltid være på utkikk etter flåttbitt. Ta en nøye sjekk når du kommer inn døra hjemme.

 

Men om ulykken først skal ha skjedd deg og man finner en flått, hva gjør man da?

 

(Bioingeniorene.no)


Ta bort flått

1. Først og fremst er det viktig at du forsikrer deg om at det er flått det handler om. Flåtten trives godt der det er vamt – som i håret, under brystet, bak ørene eller ved skrittet. Ifølge svenske Vårdguiden får barn ofte flått på øvre del av kroppen.

 

2. Var det en flått? Okei, ta det rolig – nå gjelder det å prøve å bli kvitt flåtten så fort som mulig. Risikoen for å få i seg smitte øker jo lenger flåtten sitter der, men når det kommer til for eksempel borrelia overføres smitten i løpet av de første timene. Altså, jo tidligere flåtten forsvinner, jo mindre risiko er det for infeksjon!

 

3. Ta frem en pinsett eller en flåttplukker/flåttfjerner. Disse kan du ofte få kjøpt på apoteket eller i andre butikker. Siden flåtten biter seg fast i huden med sine små, små huggtenner er det viktig at du får tak i flåtten så nærme huden som mulig. Så ta tak i flåtten nærme huden og dra deretter langsomt rett ut fra huden med en trygg hånd. OBS: Vær forsiktig.

 

4. Når du er ferdig med dette «inngrepet» skal du fukte stedet med såpe og vann eller gjerne med desinfeksjonsmiddel. Vask også hendene nøye med såpe og varmt vann.

 

5. Nå er det på tide å gjøre slutt på flåttens liv slik at den ikke kan komme til skade for noen andre. Du kan enten spyle den ned i toalettet eller brenne den opp. Det kan også være en idé å spare på flåtten i en forseglbar pose, for hvis du skulle bli syk kan en lege da avgjøre om flåtten har hatt en farlig sykdom eller ikke.

 

6. Vær på utkikk etter symptomer. Det er ikke uvanlig at det klør og blir litt rødt, men om det har pågått en stund etter bittet, så bør du kontakte legen din. Noen vanlige symptomer på TBE eller Borrelia er tretthet, hodepine, muskel- og leddsmerter og feber. Ved borrelia er det også vanlig at du får et rødt merke i huden som er større enn fem centimeter i diameter.

 

(Bioingeniorene.no) 

Dette skal du aldri gjøre

Det finnes også noen ting du bør tenke på som du ikke skal gjøre når du fjerner flått:

 

1. Klem ikke på flåttens mage når du skal ta den bort. Da kan bakterier klemmes ut og infisere såret.

 

2. Ofte har man blitt fortalt at man enten skal vri med eller mot solen for å ta bort flåtten. Ifølge SVT er dette en myte. Du skal bare dra rett opp eller rett ut, ellers kan du risikere at du bare fjerner flåttens kropp fra flåttens hode.

 

3. Smør ikke flåtten inn med noe før du fjerner den. Det skriver Norsk Helseinformatikk.

 

4. Du skal heller aldri brenne bort flåtten, male den bort med neglelakk eller drukne den i alkohol. Som vi har nevnt er det kun en pinsett eller en flåttplukker/flåttfjerner som gjelder.

 

Nå som det er ganske stor fare for flåttbitt er det ekstra viktig at man vet hvordan man skal ta bort en flått.

 

Takk for at du liker, leser, følger og kommenterer bloggen min. Ønsker deg en flott (ikke Flått!) kveld, og en fantastisk natt, med mange fine drømmer! 😊

God Natt! 💚


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Blogg nr.1035 – 01.03.2024 – Dagens dont og minnestund. Tanketomt`a med en minnetale.

Blogg nr. 1081 – 16.04.2024 – Dagens dont og nattens sykebilturer. Tanketomt`a med visdomsoord …

#35- 01.06.2021 - Vi har blitt sameiere! Kake og Flagg! Sommermiddag. En litt vemodig dag også. Og H Børli.